Droši vien stūlbs jautājums
Kas ir "kurkums"? Vismaz aptuveni, savādāk tās garšvielas un nosaukumi.....tā pat kā jauno auklu testi, vizuļu modeļi, izturība un t.t !
Jonis nemaz ne stulbs jautājums,es kad mācījos profesīju to garšvielu ir lopā
Kurkuma, jeb Turmeriks ir ingveru dzimtas - daudzgadīgs tropu augs, kuras dzelteni brūnās saknes dēļ dažās valstīs to mēdz dēvēt arī par dzelteno sakni, Indiešu safrānu vai dzelteno ingveru.
Kurkuma dažreiz izaug kā krūms līdz 60cm augstumam, daļa zem zemes - resnām saknēm, pat resnākām un apaļākām nekā ingveram. Augļi kurkumai parādās ļoti reti.
Kurkumas saknes tiek novāktas, kad nodzeltē lapas. Izraktās saknes attīra no zemes un sīkām saknēm, aplej ar verdošu ūdeni un kaltē 5-7 dienas. Tad šīs saknes kļūst ļoti cietas, griezuma vietās spīdīgas un grimst ūdenī. Pēctam kurkumu samaļ pulverī un tas ir gatavs lietošanai.
Brīnumlīdzeklis gan virtuvē, gan zāļu skapītī...
Kurkuma ir viena no lētākajām un arī senākajām garšvielām pasaulē. Un tā ir arī viena no universālākajām. Kaut gan, mūsuprāt, vārds „garšviela” tai ir par zemu. Tā drīzāk ir brīnums!
Kurkumu izmanto gan kā ārstniecības augu, gan garšvielu un no tās sakneņiem iegūst dzelteno un zaļo krāsvielu. Indijā kurkuma jau izsenis pazīstama kā krāsviela ne tikai pārtikas rūpniecībā, bet arī tekstilrūpniecībā.
Pārtikas rūpniecībā kurkumu izmanto sviesta, margarīna, siera, sinepju, marināžu un liķieru krāsošanai.
Šo slaveno garšvielu spilgti dzeltenā krāsā, ar svaigu, mazliet asu garšu, kā garšvielu pievieno pudiņiem, gaišajām mērcēm, olu ēdieniem, jūras delikatesēm, salātiem, biezeņzupām, etiķim, kuru izmanto dārzeņu marinādēm.
Ļoti laba piedeva rīsu, makaronu ēdieniem, ziedkāpostiem, kartupeļiem, īpaši plovam.
To pievieno arī gaļas un mājputnu ēdieniem.