Sveiki! Samērā nesen tik sāku ņemties ar vītināšanu, precīzāk basturmu un jautājums pa tēmu - taisīju basturmu pēc vienas no "klasiskajām" receptēm kurā teikts ka trejas dienas sāla, tad nostāvina ūdenī, tad uz nakti zem preses, tad trejas dienas skapjaugšā, tad trejas ar basturmas maisījumu bla bla bla. Pēc šitā viss sanāk ānmīgi u.t.t.
Bet - uztaisīju tā saukto biltong box un radās jautājums - vai tajā skapī turot sanāk ka trīs dienu vietā tā gaļa ātrāk novītinās? Un ja jā, par cik?
Gaļas vītināšana
#1 OFFLINE
Izveidots 12 aprīlis 2021 - 12:21
#2 OFFLINE
Izveidots 08 novembris 2019 - 08:17
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
Ja Tu vītināsi veselu cisku, tad kāds etiķis, kāds ūdens???
Sāls priekš vītināšanas ir tāpēc, lai izdzītu visu , mitrumu no gaļas. (Kādreiz pat ar četrām dienām, var būt par maz).
Ja Tu esi ar sāli esi "izžāvējis" gaļu, tad kāpēc atkal Tu to gribi mitrināt???
Es noturēju četras dienas sālī un vedu viedajam vītināt, bet izrādījās, ka bija par maz. Bums vēl dienas 3-4, noturēja sālī...
Arī man tas šķita dīvaini, bet Buma norādītajā receptē arī gaļas gabals tiek likts sālī, lai dabūtu ārā mitrumu un pēc tam marinādē.
#3 OFFLINE
Izveidots 07 novembris 2019 - 22:31
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
Ja Tu vītināsi veselu cisku, tad kāds etiķis, kāds ūdens???
Sāls priekš vītināšanas ir tāpēc, lai izdzītu visu , mitrumu no gaļas. (Kādreiz pat ar četrām dienām, var būt par maz).
Ja Tu esi ar sāli esi "izžāvējis" gaļu, tad kāpēc atkal Tu to gribi mitrināt???
Es noturēju četras dienas sālī un vedu viedajam vītināt, bet izrādījās, ka bija par maz. Bums vēl dienas 3-4, noturēja sālī...
#4 OFFLINE
Izveidots 07 novembris 2019 - 13:09
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
Kāpēc vispār etiķis? Ja tik ļoti gribās un esi pārliecināts, ka vajag, tad drošvien labāk etiķi ar ūdeni.
Tā sākotnējā receptē rakstīts.
Drošvien etiķis kā konservants, un mitrumu arī izvilks ārā.
#5 OFFLINE
Izveidots 07 novembris 2019 - 12:58
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
Kāpēc vispār etiķis? Ja tik ļoti gribās un esi pārliecināts, ka vajag, tad drošvien labāk etiķi ar ūdeni.
Tā sākotnējā receptē rakstīts.
#6 OFFLINE
Izveidots 07 novembris 2019 - 12:46
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
Kāpēc vispār etiķis? Ja tik ļoti gribās un esi pārliecināts, ka vajag, tad drošvien labāk etiķi ar ūdeni.
#7 OFFLINE
Izveidots 07 novembris 2019 - 12:35
Šodien ir ceturtā diena, kopš buka ciska "guļ" sālī. Šovakar domāju uz nakti ielikt ūdenī, un, tad jau rītdien marinādē. Jautājums par marinādi. Tīrs ābolu etiķis vai etiķis ar ūdeni?
#8 OFFLINE
Izveidots 11 novembris 2017 - 22:03
Es gatavaoju pa "vienkāršo". Saber kārtīgi sāli, 3 diennaktis leduskapī, tad noskalo, uz 8 stundām pamainot liek ūdenī, apviļā garšvielās, notin ar papīr vai marli un uz 4 nedēļam lieku vītināties. Par gaļu izmantoju brieža, buka "zaķīšus" vai muguras fileju, Gaļu kā mednieks neesmu pircis nez cik gadus.
#9 OFFLINE
#10 OFFLINE
#11 OFFLINE
Izveidots 21 oktobris 2016 - 11:53
Pēc sālīšanas kad liek gaļu marinādē, cik jāliek ābolu etiķis ? Man ir 6% nav skaidra ūdens un etiķa attiecība.
#12 OFFLINE
Izveidots 30 septembris 2016 - 15:43
Sagribējās atkal vītinātu gaļiņu Recepte tā pati vecā tikai ar garšvielu dažādošanu
20160930_152605.jpg 102,95K 2 reizes lejupielādēts 20160930_162130.jpg 114,32K 2 reizes lejupielādēts
#13 OFFLINE
Izveidots 08 februāris 2016 - 21:29
Tātad mana recepte:
- Sagatavošanās fāze:
- Viena cūkas karbonāde ~ 805g
- uz gaļu nepieciešami aptuveni 5% sāls:
- 10g akmens sāls
- 30g jūras sāls
- 2g pipari
- 6 grami ķiploku granulas
- 9g sierāboliņs
- Garšvielas samaisa un ar tam apkaisa gaļas gabalu, kas ievietots jau traukā, kuram ir iespēja uzlikt vāku, lai būtu hermētiski noslēgts. Garšvielas ierīvē.
- Aiztaisām vāku un uz divām dienām ledusskapī.
- Pēc divām dienām ņemam ārā no trauka un liekam polietilēna maisiņā. Cenšamies ielikt tā, lai būtu pēc iespējas mazāka saskare ar gaisu. Liekam ledusskapī zem sloga uz piecām dienām.
- pie gaļas piesienam striķi un piekaram virtuvē. Papildus ieslēdzam ventilatoru, kas uz gaļu pūš.
- Pēc dienas ietinam gaļu cepampapīrā un uz 11 dienam liekam ledusskapī augļu/dārzeņu nodalījumā.
- Tad atkal uz divām dienām pakaram virtuvē vietā, kur mazāka gaisa kustība.
- Gatavs
Gala rezultāts ļoti gards. Nākošo porciju noteikti taisīšu ar mazāku sierāboliņa daudzumu, bet vairāk ķiplokiem un pipariem.
Attēlos ir bilde no sagatavošanas procesa un brīža, kad nenocietos - tikai piecas dienas bija pastāvējis ledusskapī ietīs cepampapīrā, kad jau sāku garšot.
Pievienots(ie) fails(i)
#14 OFFLINE
Izveidots 08 februāris 2016 - 16:02
Vakar noslēdzās mans trīs nedēļu eksperiments. Rezultātā ieguvu kaut ko līdzīgu coppa/braseaola/prosciutto, protams būtu jānotur piemērotos apstākļos krietni ilgāk, lai iegūtu izteiktākas garšās nianses, bet ar rezultātu esmu ļoti apmierināts un uz maizes garšo lieliski.
Vakarā, ja sanāks piesēst pie kompja ielikšu aprakstu ar bildēm.
#16 OFFLINE
Izveidots 01 februāris 2016 - 00:47
#18 OFFLINE
#19 OFFLINE
Izveidots 07 janvāris 2016 - 02:00
Šovakar ieberzu garšvielās vītināšanai izsālītas un nedēļu marinētas "plēsīgā" āža kājas, nez kas tur sanāks
Varbūt kāds ir mēģinājis?
#20 OFFLINE
Izveidots 21 decembris 2015 - 09:26
pareizi, kā labāk garšo, tā jātaisa
bet par garšvielu bodītes koordinātēm paldies!
#21 OFFLINE
Izveidots 20 decembris 2015 - 12:40
zivīm vienīgā vajadzīgā garšviela ir sāls
Bļin...atkal nolohoijos nopērkot maisījumu ...nu gribās man maisījumu i beru maisījumu !
#22 OFFLINE
Izveidots 20 decembris 2015 - 09:00
Šorīt pabiju Rīgas centrāltirgū.
zivīm vienīgā vajadzīgā garšviela ir sāls... ak, jā, jāpiebilst, svaigām zivīm ))
priecīgu adventi!
#23 OFFLINE
Izveidots 19 decembris 2015 - 12:21
Šorīt pabiju Rīgas centrāltirgū.
Tad man nuhs no attāluma bija pareizs ka tu tur vīstījies pa tirgu
#24 OFFLINE
Izveidots 19 decembris 2015 - 11:17
Par garšvielām...
Šorīt pabiju Rīgas centrāltirgū.Par zivju paviljona klāstu nerunāšu,jo tur ir viss ko negribi !Bet izejot no zivju paviljona ( ejot pa centrālo eju zem jumta ) uzreiz pa kreisi ir garšvielu tirgotava,kurā čalis uz vietas samaisa / iemaisa garšvielas attiecīgajām vajadzībām.Es paļarkstēju un iegādājos priekš zivīm un vistas žāvēšanai !Garšvielas uz vietas var iebērt cmukā maišelītī un dāvāt kādam...gatavot mīlim...sanāk nedārga,feina Ziemassvētku dāvaniņa!
#25 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 22:20
Sāļai viņai ir jābūt, arī veikala vītinātais šķinķis/basturma nav nekāds cukurgailītis
Krievu lapās sālīšanas laiks tiek minēts no 12 stundām līdz 4 dienām. Kā arī vietām iesaka jaukt kopā sāli ar cukuru. Man šovakar viena porcija būs sālījusies 24h sāls-cukura maisījumā (2:1), no rīta paskatījos smuki šķidrumu bija izlaidusi. Varbūt i pietiek...
Garšvielas visādas maximā var sapirkt, bet to sieramoliņu/sierāboliņu, kurš vajadzīgs basturmai atradu šeit: http://v2.rudra.lv/l...ina-seklas-100g
Sierāboliņu es pirku Rīgā, Ilūkstes ielā. Tur tāds kiosks ar garšvielām
http://www.royalpepper.lv/lv/par-mums/
#26 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 16:36
Sāļai viņai ir jābūt, arī veikala vītinātais šķinķis/basturma nav nekāds cukurgailītis
Krievu lapās sālīšanas laiks tiek minēts no 12 stundām līdz 4 dienām. Kā arī vietām iesaka jaukt kopā sāli ar cukuru. Man šovakar viena porcija būs sālījusies 24h sāls-cukura maisījumā (2:1), no rīta paskatījos smuki šķidrumu bija izlaidusi. Varbūt i pietiek...
Garšvielas visādas maximā var sapirkt, bet to sieramoliņu/sierāboliņu, kurš vajadzīgs basturmai atradu šeit: http://v2.rudra.lv/l...ina-seklas-100g
Sierāboliņu es pirku Rīgā, Ilūkstes ielā. Tur tāds kiosks ar garšvielām
#27 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 16:24
Sāļai viņai ir jābūt, arī veikala vītinātais šķinķis/basturma nav nekāds cukurgailītis
Krievu lapās sālīšanas laiks tiek minēts no 12 stundām līdz 4 dienām. Kā arī vietām iesaka jaukt kopā sāli ar cukuru. Man šovakar viena porcija būs sālījusies 24h sāls-cukura maisījumā (2:1), no rīta paskatījos smuki šķidrumu bija izlaidusi. Varbūt i pietiek...
Garšvielas visādas maximā var sapirkt, bet to sieramoliņu/sierāboliņu, kurš vajadzīgs basturmai atradu šeit: http://v2.rudra.lv/l...ina-seklas-100g
Protams, ka jābūt nedaudz sāļai, bet man sanākusi pārāk sāļa. Salīdzinājumā ar Kalnciema tirdziņā pirkto basturmu, manējā ir ļoti sāļa. Nogriežot šķēlīti tā pēc kāda laika kļūst balta.
Sierāboliņu var nopirkt centrāltirgū. Tur pat var atrast arī gatavu maisījumu basturmai.
#28 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 16:02
Sāļai viņai ir jābūt, arī veikala vītinātais šķinķis/basturma nav nekāds cukurgailītis
Krievu lapās sālīšanas laiks tiek minēts no 12 stundām līdz 4 dienām. Kā arī vietām iesaka jaukt kopā sāli ar cukuru. Man šovakar viena porcija būs sālījusies 24h sāls-cukura maisījumā (2:1), no rīta paskatījos smuki šķidrumu bija izlaidusi. Varbūt i pietiek...
Garšvielas visādas maximā var sapirkt, bet to sieramoliņu/sierāboliņu, kurš vajadzīgs basturmai atradu šeit: http://v2.rudra.lv/l...ina-seklas-100g
#29 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 14:09
Brīvdienās "atvēru" savu gatavoto gaļiņu (cūku). Nekas, tīri garda sanāca. Mājiniekiem labāk garšoja ar koriandru + rozmarīnu + melnie pipari, man pašam paprika + čilli. Sālīju 4 dienas, pēc tam 1.5 marinēju un 2 nedēļas vītināju istabā.
Varēja būt mazāk sāļa. Idejas? īsāku laiku sālīt vai ilgāku laiku marinēt/mērcēt?
Vēl 2 gabaliņi liellopa palika. Tagad jautājums - kā viņus labāk saglabāt, lai nesakalst pavisam, bet arī lai nesapelē - plēvē/maisiņā un ledusskapī?
Mazai atkāpei no receptēm šajā tēmā.
Mēģināju vienu no šīm receptēm, bet īsti nesanāca, gaļa bija sāļa. Tad mēģināju vienu no entajām Basturma receptēm. Gandrīz visās receptēs minēts, ka pēc sālīšanas gaļa ir jānotur aukstā ūdenī vienu stundu. Šobrīd gaļa vēl gatavojas, bet nenoturējos un nogaršoju, sanākusi baigi sāļā, tāpēc vienu gabalu iemērcu ūdenī uz nakti. No rīta pagaršojot ūdeni varēja just, ka prāvs sāls daudzums ir iznācis ārā. Noliku virtuvē lai pakalst. Šovakar redzēs, vai nakts būs pietiekoši ilgs laiks atsāļošanai. Nākamo partiju noteikti plānoju likt uz nakti vēsā ūdenī ledusskapī. Tad redzēs, kas sanāks.
#30 OFFLINE
Izveidots 14 decembris 2015 - 09:27
Brīvdienās "atvēru" savu gatavoto gaļiņu (cūku). Nekas, tīri garda sanāca. Mājiniekiem labāk garšoja ar koriandru + rozmarīnu + melnie pipari, man pašam paprika + čilli. Sālīju 4 dienas, pēc tam 1.5 marinēju un 2 nedēļas vītināju istabā.
Varēja būt mazāk sāļa. Idejas? īsāku laiku sālīt vai ilgāku laiku marinēt/mērcēt?
Vēl 2 gabaliņi liellopa palika. Tagad jautājums - kā viņus labāk saglabāt, lai nesakalst pavisam, bet arī lai nesapelē - plēvē/maisiņā un ledusskapī?
Pievienots(ie) fails(i)
Vairāk ierakstu ar atslēgvārdiem: gaļas vītināšana, vītināšana, mājas gaļa, vītināta cūkgaļa, gaļas marinēšana
Copes forums →
Receptes →
Gaļas ēdieni →
ŠašliksTēmu uzsāka Bums , 15 feb 2014 receptes, gaļa, šašlika receptes un 2 vēl... |
|
Brīva vieta reklāmai (pozīcija Nr.8)