Jump to content


Bilde

Mājas sieri


  • Lai atbildētu ienāc saitā
3 atbildes šajā tēmā

#1 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 551 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 10:54

Ātrais Jāņu siersŅem 10 litrus lauku pienu un iejauc tajā labi sakultus olu dzeltenumus, ķimenes un visu uzsilda ūdens peldē, tikai lai nevārās. Pieliek 2-3 tējkarotes citronskābi( vispār jāskatās cik labi tā citronskābe sarauj to pienu kunkulī, var arī mazāk). Piens saveļas biezpienā un atdalās sūkalas. Nokāš marlē, notecina lielumu, apkaisa ar sāli vai vegetu un liek pikuci ar visu marli zem sloga. Pēc pāris stundām gatavs. Ir daudz sulīgāks par vārīto ķimeņu sieru, bērniem garšo labāk un pie plīts tik traki nav jākarsējas pašam. Līgo! 


  • 0

#2 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 551 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 10:53

Jāņu siers nr-21 kg. Pilnpiena biezpiena5 ltr piena50-75g skāba krējuma2 olas50-75g sviestaSāls,ķimenes

Uzkarsē pienu līdz 95 grādu temperatūrai, karsējot, šad tad apmaisa. Saberztu vai caur gaļas maļamo mašīnu izmaltu biezpienu salaiž karstā pienā. Uz nelielas liesmas visu karsē (10-15 min.) līdz atdalās sūkalas. Katlu noņem no uguns, ļauj biezpienam nosēsties. Lieko šķidrumu nolej nost. Biezpiena masu ievieto mitrā siera maisā vai marles drānas vidū. Drānas stūrus saņem kopā, masu rullējot turpu šurpu nospiež. Jādabū ārā pēc iespējas vairāk šķidruma. Biezpienu ievieto lielā bļodā.Samaisa krējumu, olas, sāli un ķimenes, pakāpeniski maisījumu pievieno biezpienam. Masai jābūt rūpīgi sajauktai. Katlā izkausē sviestu. Masu ievieto katlā un uz lēnas uguns maisa līdz tā kļūst viendabīga un spīdīga. Temperatūrai ir jābūt aptuveni 75-80 grādi. Jo zemāka temperatūra un īsāks sildīšanas laiks, jo mīkstāks un drupenāks būs siers. Masu atkal ievieto siera maisā, vai marles auduma viducī, nosien, noslogo un atstāj ledusskapī cietēt. Kad siers labi atdzisis, to var sākt lietot!


  • 0

#3 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 551 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 10:40

Jāņu siers

Tā kā galds un tik skaists galdauts nedrīkst būt tukšs, lūk, vienkāršākā, nekur citur neatrodamā un mums pašiem vien zināmā Jāņu siera recepte. 1,0 kg biezpiena 5 l piena 2 olas 50 - 100 g sviesta 50 - 100 g skāba krējuma sāls ķimenes Tātad: pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot, pieliek saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec. (Par to nav jāuztraucas.) Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (1/2 l) un samaisa. Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un veltnējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist. Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku - sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu izziestā apaļā traukā un novieto vēsā telpā zem neliela sloga un nospiež rituļa veidā. Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu, ievārījumu.


  • 0

#4 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 551 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 10:39

Nu tā.Pērk CT biezpienu - 1kg; treknoTad pienu - litrus 5:)))) vēlams balto vai lāsiņemu lielo katlu - saleju pienu, lēni maisot uzvāru pielieku biezpienu, es to nemaļu, bet vienkārši samīcu viendrabīgā masā, piens ir mazliet jāpajauc, lai nepiedeg, tad saber biezpienu, pielieku kādus 200 g skābo krējumu, vāru uz lēnas uguns, pa brītiņam pamaisu, kad biezpiens atsulojas, pagaidu kamēr nostājas un nokāšu marlē. Karstu izspaida ar koka karoti, kamēr vairs netek sūkalas. Tad sagatavo bļodiņā 3 olas ar sāli un ķimenēm, pielieku vēl krējumu, visu saklapē kopā, izņem masu no marles un iegāž bļodā pie olu masas, sajauac visu kopā- kārtīgi:)Tad katliņā izkausē sviestu, laikam, kādus 100 gr,Un liek masu iekšā, maisa ar koka karoti, līdz tā kļūst spīdīga un vijīga. Tad ņem ārā, atkal iekšā marlītē, nospiežu, nolieku aukstumā un pēc pāris stundiņām siers gatavs:)))))

 


  • 0






Brīva vieta reklāmai (pozīcija Nr.8)