Jump to content


Bilde
- - - - -

Nēģi - receptes


  • Lai atbildētu ienāc saitā
7 atbildes šajā tēmā

#1 OFFLINE   siluro

siluro

    Lietotājs

  • Biedrs
  • 42 ieraksti

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 13:06

Uzvāram ūdeni ar sāli pēc garšas.

Ar sāli, pēc garšas , ir vienkārši. Lai nekļūdītos- 1 ēd. karote sāls uz 1 l. ūdens


  • 0

#2 OFFLINE   Ivo

Ivo

    Ivo

  • Administrators
  • 2 292 ieraksti
  • Atrašanās vietaSalaspils lauki

Izveidots 12 janvāris 2014 - 12:18

Es kādreiz 90 tajos ar nēģu cepšanu pelnīju maizei. Uzbūvēju krāsni dārzā kur cepām pa 150 - 200kg pa dienu. Nēģus tad varēja iepirkt no Mangaļsalas večiem.

Dzīviem nēģiem uzber sāli, apmaisa, lai šie ātrāk paliek nekusīgi, tad krāmē uz restītēm un cep krāsnī uz alkšņu malkas kamēr šie uz aci paliek brūni un sāk šaut. Uzvāram ūdeni ar sāli pēc garšas. Nekādus želantīnus, kafijas, tējas klāt nevajag. Pēc uzvārīšanas ļaujam ūdenim padzist kādas 15-20 minūtes un metam ceptos nēģus iekšā sautēties un vāku ciet. Pēc apmēram stundas ņemam nēģus laukā, nospiežam un liekam kastītēs vai piemērotos traukos un aplejam ar izkāstu buljonu kur nēģi sautējās un atstājam vēsā vietā,  buljons ir pieņēmis smuku brūnganu nokrāsu un sarecēs tāpat. Nākošās dienas rītā ar kastītēm uz tirgu :) Cepšanas laikā tehnoloģiskie zudumi sastāda ap 20% no nēģu svara un kādus 10% var piedzīt atpakaļ ar buljona želeju :) Manus nēģus varēja atpazīt ar apdegušām astītēm jo restītes bija 4 cm pa šauru. Gardi!

Pievienotais fails  nēģi.JPG   36,48K   2 reizes lejupielādēts


  • 0

#3 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:24


  • 0

#4 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:20

 


  • 0

#5 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:16

Kūpināti nēģi

Svaigus nēģus bagātīgi apkaisa ar rupjo sāli.Ik pa brīdim apmaisot,tā vajadzētu turēt ilgāk kā 45 minūtes.Tad ar ko rupju jānoslauka liekā sāls un gļotas.Līdz ar to sālīšanas process ir beidzies,vairāk nevajag.Tad caur aci ver uz stieplēm un kūpinātavā iekšā.Kūpināt tik ilgi,kamēr nēģi ir tumši zeltaini.Vienīgais trūkums-kūpinātam nēģim āda paliek nedaudz sīksta,bet citādi,izcila delikatese.


  • 0

#6 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:14

Nr-3

1.kg dzīvu nēģu

5 pipari

2 lauru lapas

1 paciņa želatīna.

sāls

sviests

dabīgā kafija, jeb melnā tēja

Pagatavošana:

(laiks: 50 minūtes)Saujā ieber sāli un saspiestai saujai pāris reizes izvelk cauri nēģi. Pēc tam liek uz pannas un sviestā apcep brūnu. Apceptos nēģus kārto katlā un pārlej ar ūdeni, lai visi nēģi būtu nosegti. Krūzītē aplej dabīgo kafiju, jeb melno tēju un pielej klāt nēģiem, biezumus gan labāk atstāt krūzītē. Pievieno lauru lapas, piparus un sāli pēc garšas. Vāra ~30minūtes (nēģis ir gatavs, kad, aiz vidusdaļas, paceļot ar nazīti, tas lūzt uz pusēm).Kad nēģi gatavi ļauj tiem nedaudz atdzist. Pēc tam tos kārto traukā. Šķidrumam, kas palicis katliņā pievieno iepriekš uzbriedinātu un izkausētu želatīnu. Pārlej nēģus un liek uz pāris stundām ledusskapī.


  • 0

#7 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:06

Nr-2

Svaigus nēģus saliek izlietnē, pārber ar rupjo sāli. pēc 1st nomazgā un liek cepeškrāsnī paplātē vienu uz vienu pusi otru uz otru, blīvii, pārber ar vegetu un cep 180 gr. 1h.izdalās dabīgā sula sula. liek garenā traukāun pārlej ar radušos buljonu, atdzesē un ledusskapī iekšā, sanāk ātri un ļoti garšīgi


  • 0

#8 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 408 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 12 janvāris 2014 - 11:02

Vis vienkāršākā 1. notira/es parasti noplaucēju/2. cep uz oglem3. sutina (pec garsas var pielikt sali un drusku smarzigo piparu).4. nopresē (neģi būs maigaki un suligaki)5. parlej ar teju kura uzbriedina nedaudz zelantinaNo rīta štopē iekšā 


  • 0






Brīva vieta reklāmai (pozīcija Nr.8)