Jump to content


Bilde
- - - - -

Brētliņas


  • Lai atbildētu ienāc saitā
6 atbildes šajā tēmā

#1 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 415 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 08 janvāris 2014 - 09:12

Lai vai kā ķilavu sālītavas ir Latvijas zivju pārstrādes vēsture, un ilgu laiku tās bija nozīmīgs pārtikas avots garajos ziemas mēnešos. "Pie Dižirves grīvas iesākas brētliņu zvejas rajons, kurā iederas visi zvejniekciemi ne vien līdz Kolkas ragam, bet pat līdz Mellsilam. Tālāk vairs brētliņu nozveja nav tik ievērojama, un tur tikai atsevišķi ciemi, piemēram, Kaltene un Apšu ciems, izceļas citu ciemu vidū ar savām daudzajām brētliņām. Saprotams, salīdzinot ar Sīkragu, pat vismazākie Rīgas jūras līča rietumu piekrastes ciemi var justies it lepni, jo - kaut vai tās pašas brētliņas - tie nenozvejo neko daudz mazāk. Bet kad palūkojamies, cik brētliņu nozvejo Kurzemes krasta ciemi uz dienvidiem no Sīkraga, lūk, tad Sīkraga brētliņu daudzums paceļas kā kalns, kas negaidot slejas augšup no klaja līdzenuma", raksta  Vilis Veldre grāmatā Dzīve pie jūras: Vērojumi Latvijas jūrmalas zvejniekciemos.

Daudzi avoti atzīst, ka brētliņas var lietot kulinārijā neķidātas, bet es izvēlējos piņķerīgāko variantu un zivteles tomēr izķidāju. Pēc tam iesālītas tās var viegli notīrīt - noplēš galvu un asti un izvelk muguras asaku, kas viegli atdalās no gaļas. Sālījuma šķidrumam izmantoju ūdeni un baltvīnu (1:1) ar šļuku anīsa destilāta (derēs arī pastis, sambuca, ouzo). Tomēr visvairāk par visu garšu ietekmē sālījuma garšvielu buķete. Te es darbojos līdzīgi kā marokāņu garšvielu bodīšu īpašnieki, gatavojot izslavēto garšvielu maisījumu ras el hanout - ņem dažādas garšvielas, maļ, nogaršo un pielabo maisījuma kopējot garšu, piemaļot vēl kādu garšvielu. Godīgi vairs nevaru pateikt pilnīgi precīzas maisījuma proporcijas, vien to, ka tā pamatu veido pipari, bet pārējās garšvielas pievienotas garšas pastiprināšanai un dažādošanai. Izmantoju rupjo jūras sāli no Kamargas, kas ir pamitrs, ar pelēcīgiem sāls kristāliem, kas liecina par zemes un māla atliekām, un piešķir sālījumam bagātīgāku garšu.

 

  • 0

#2 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 415 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 08 janvāris 2014 - 09:07

Pievienotais fails  vinotava 102.JPG   31,94K   0 reizes lejupielādēts

1kg brētliņas100ml ūdens100ml baltvīns1/2tējk.cukurs5ēdamk. Kamargas sālsgaršvielas - melnie pipari, smaržīgie (Jamaikas pipari, virces), rozā pipari, koriandra sēklas, kaltētas apelsīna miziņas, fenheļa sēklas, kaltēts ingvers, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, muskatrieksts, lauru lapas, rožu ziedlapiņas.Brētliņas izķidā, nomazgā, nosusina un glītās rindās kārto traukā, ko iespējams noslogot. Katrai kārtai pa virsu uzber sāli un garšvielu maisījumu. Sālījuma šķidrumam uzvāra ūdeni ar cukuru, atdzesē, pielej vīnu, izmaisa un pārlej pār zivīm. Trauku noslogo un noliek vēsā vietā (ledusskapī). Brētliņas būs iesālījušās pēc 5 dienām.Sālījumi (sālītas zivis) sader labi ar baltvīnu, kam ir pietiekami augsts skābes saturs, un kas nav pabijis ozolkoka mucā. Derēs Grenache Gris no Rusijonas, Pinot Grigio, Pinot Blanc no Elzasas. Derēs arī sauss sidrs, īpaši ja ķilavas tiks ēstas kopā ar olām.


  • 0

#3 OFFLINE   plesigais

plesigais

    aigars

  • Biedrs+
  • 773 ieraksti
  • Atrašanās vietaKuldīgas novads

Labs cilvēks

Izveidots 07 janvāris 2014 - 23:28

NU BUMS ! TU taču unikals - meistars ! metalists ar zelta rokam ! juvelieris ! pavars ! nu ja pateiksi ka proti šut ,adit ,tamboret ! es bus uz dirs-s !


  • 0

#4 OFFLINE   dakterp

dakterp

    Copes Guru

  • Biedrs+
  • 282 ieraksti
  • Atrašanās vietaPie Rīga

Labs cilvēks

Izveidots 07 janvāris 2014 - 21:50

Bums, kur uz vakaru tādu gardum var likt iekš tl foorum??!! Man aš siekala līdz zemei... :-)
  • 0

#5 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 415 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 07 janvāris 2014 - 21:30

žēl maitāt :) rezepti zinu reņģei Taisi pēc tās tikai ne tik asu jo ziftiņš ir ļoti maigs :D


  • 0

#6 OFFLINE   silpeiv

silpeiv

    Gunārs

  • Čata aktīvists
  • 620 ieraksti
  • Atrašanās vietaRiga-Vangaži

Izveidots 07 janvāris 2014 - 20:48

Vai tad šitādu labumu tirgo vispār centrāltirgu zivju paviljonā neesmu manījis ?

 

Bums varbūt zini kā pagatavot brētliņas tomātu mērcē


  • 0

#7 OFFLINE   Bums

Bums

    Aivars

  • Super Moderators
  • 3 415 ieraksti
  • Atrašanās vietaJūrmala Usma

Labs cilvēks

Izveidots 07 janvāris 2014 - 19:05

Pievienotais fails  P1070017.JPG   141,84K   2 reizes lejupielādēts

Viena no Latvijas piekrastes ūdeņos sastopamā un garšīgākā zivtiņa /nejaukt ar reņģi/

Tā prasti migrē lielos baros un ir īsteno šprotu izejviela 

1.Vajadzīgs 1 kg brētliņu /faktiski cik spēsi noēst/ 

2.pus citrons 

3.sāls šķipsna

Gatavojam 

Labums ir tas ka nekas nav jātīra

Liekam veselas uz restītēm un uz mangala virsū

Apcepam no abām pusēm Uz karstām oglēm 2-3 min Istabas apstāķļos to dara uz rievotās steiku pannas Cepšana arī 3-4 min /bez eļļas/ Zivtiņa ir tik trekna ka pati izdala pietiekamu daudzumu eļļas Gatavību nosakam pēc ādiņas sačokurošanās Gad gatavs ņemam nost no pannas un liekam traukā kura dibens izklāts ar salveti Lai iesūktu lieko tauku daudzumu Uzspiežam citrona suliņu .Ēdam vienkārši turot aiz galviņas un nokožot rumpīti Asakas ir ļoti ļoti minimāli un ļoti mīkstas

 

Pievienots(ie) fails(i)


  • 0






Brīva vieta reklāmai (pozīcija Nr.8)